Felaket Kurtarma Planlaması

Genel Bakış;

Danışmaya dayalı planlama, iş ihtiyaçlarınızı anlar ve ulaşılabilir kurtarma sürelerini tanımlamanıza yardımcı olur. Daha kolay iş kurtarma için esnek sistemler ve veri depolama planlayın. BT Felaket Kurtarma, işi etkileyebilecek felaketleri öngörme, planlama, hayatta kalma ve kurtarma pratiğidir.

Bir felaket kurtarma planı tasarlarken, yaklaşımınızı 3 aşamaya ayırmanızı öneririz:
Aşama 1 – İşletmenizin için kritik uygulamaları seçmek.
Aşama 2 – 8 ila 24 saat içinde ihtiyacınız olan uygulamalar. Bunlar önemlidir, ancak bunları hemen kullanmanıza gerek yoktur.
Aşama 3 – 24 saatten eski uygulamalar geri yüklenebilir.

Önleyici tedbirleri planlarken en iyi uygulamaları takip etmek her zaman önemlidir. Her zaman iyileşme süresi hedefinizi (Recovery Time Objective) ve iyileşme noktası hedefinizi (Recovery Point Objective) göz önünde bulundurmalısınız.
Bu, işletmenizin teknik bir arızadan kurtulmasının ne kadar süreceğini tahmin etmenize ve nihayetinde uygulamaya koyduğunuz önlemleri şekillendirmenize yardımcı olacaktır.

Felaket Kurtarma Planlamasıyla İlgili Hususlar;
Her uygulama grubu için kabul edilebilir kurtarma noktası hedefleri (RPO’lar) ve kurtarma süresi hedefleri (RTO’lar) belirleyin. Bir olağanüstü durum kurtarma olayına dahil olan kilit rolleri, sorumlulukları ve tarafları tanımlayan bir olağanüstü durum kurtarma planı sağlamalısınız. Afet seviyelerini ve her seviyenin sonuçlarını göz önünde bulundurun. Bulutta dosya yedeklemeden sanal makine sunucunuzun tam çevrimdışı dönüşüne kadar, bulutta olağanüstü durum kurtarma için bir test değişikliği düşünün. Bir ağ felaket kurtarma planı düşünün.

Planlamaya başlamak için neleri bilmelisiniz?
Bir olağanüstü durum kurtarma programı yüzlerce parça içerir ve bunları toplamaya nereden başlayacağınızı bilmek zordur. Genel olarak, başlamadan önce bu alanlar hakkında sağlam fikirleriniz olmalıdır:

• Riskler: Şirketinizin şu anda karşılaştığı en önemli güvenlik veya bağlantı sorunları nelerdir? Önümüzdeki birkaç yıl içinde hangi yeni sayılar gelebilir?Riskler: Şirketinizin şu anda karşılaştığı en önemli güvenlik veya bağlantı sorunları nelerdir? Önümüzdeki birkaç yıl içinde hangi yeni sayılar gelebilir?
• Kritik veriler: Şirketinizin öncelikle hangi dosyalara ve kaynaklara ihtiyacı var? Restorasyonun sonraki aşamalarına kadar ne bekleyebilir?
• Kurtarma süresi: Dosyalarınızı depolama alanından toplamak ve uygulamak için ihtiyaç duyacağınız maksimum süre nedir? Şirketiniz ne kadar kesinti süresini kaldırabilir?
• Kurtarma noktası: Şirketinizin kabul edeceği maksimum dosya yaşı nedir? 4 saatlik dosyaları işleyebilirler mi? Yoksa anlık mı olmalılar? Bu sayı, yedekleme stratejinize rehberlik edecektir.

Elbette bir planı tamamlamak için bundan çok daha fazlasını bilmelisiniz. Dosyalarınızın nerede olduğunu, çözümünüzün ne kadara mal olacağını ve daha fazlasını Optimitas’ın donanımlı personeli ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz!!